Hoe ben je bij ICTRecht terechtgekomen?

In 2015 ben ik afgestuurd aan de Universiteit Utrecht. Hier heb ik de master Nederlands Recht gedaan met specialisaties Strafrecht en Bestuursrecht. Na afronding van mijn studie ben ik als interim jurist binnen de overheid gaan werken. Na dat een aantal jaren gedaan te hebben ben ik ook een aantal projecten en programma’s gaan uitvoeren voor mijn opdrachtgevers in het publieke domein. Deze projecten hebben altijd een innoverend en veranderend karakter gehad.

Een aantal jaar geleden raakte ik in gesprek met onze CEO (Steven Ras) en het bleek dat we een gezamenlijk visie hebben op innovatie binnen de juridische wereld. Technologie speelt hierin een belangrijke rol. Naar aanleiding van dit gesprek ben ik in dienst gekomen bij ICTRecht om de Legal Tech afdeling verder uit te bouwen.

Na twee jaar werkzaam te zijn geweest voor de legal tech afdeling van ICTRecht ben ik een andere functie gaan bekleden, namelijk programmamanager overheid. Binnen deze rol ben ik eindverantwoordelijk voor al onze dienstverlening in de overheidssector. Hierbij hebben wij sterke focus op de digitaal juridische vraagstukken binnen deze sector.

"Ik verwacht dat er in de nabije toekomst veel vraag gaat zijn naar ondersteuning rondom AI binnen de overheid. Denk bijvoorbeeld aan inzet van AI voor primaire taken maar ook voor het uitvoeren van data-analyses."

Denk je dat er bepaalde vooroordelen bestaan over het werken voor de overheidssector?

Uiteraard, er bestaan zeker bepaalde vooroordelen over het werken binnen de overheidssector. De meest voorkomende is traagheid en bureaucratie. Een veelgehoord vooroordeel is dat processen langzamer verlopen in vergelijking met de particuliere sector. Persoonlijk vind ik dat dit genuanceerd moet worden. Hoewel sommige processen in de overheidssector formeel kunnen zijn, streven veel overheidsinstanties naar efficiëntie en professionaliteit. Er zijn initiatieven om processen te stroomlijnen en te moderniseren. Dit zie ik als een uitdaging.

Wat maakt de overheidssector onderscheidend van andere sectoren?

Zelf heb ik voor zowel commerciële als publieke organisaties gewerkt. Het meest fundamentele verschil zit in het doel van de organisatie. Overheidsinstanties zijn doelgericht op het algemeen belang en hebben geen commercieel doel. De overheidssector is primair gericht op het dienen van het algemeen belang. Werknemers dragen bij aan de samenleving door het leveren van essentiële diensten zoals onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur, veiligheid, en meer. De aard van het werk ziet hier altijd direct of indirect op toe.

Met wat voor opdrachten hou je je bezig?

Zelf ben ik ruim 7 jaar werkzaam op interimbasis binnen de overheid. Uiteraard heb ik veel juridisch werk verricht. Algemeen bestuursrecht, vraagstukken over data, trajecten rondom aanbestedingen en subsidies, innovatietrajecten. Rollen als projectmanager en changemanager. Opdrachten hebben voor mij eigenlijk altijd een verander- en optimalisatie-element. 

 

Kun je een opdracht benoemen die je bij is gebleven?

Alle opdrachten hebben een speciaal plekje in mijn hart. Bij iedere opdrachtgever heb ik leuke en interessante werkzaamheden verricht. Momenteel werk ik voor de gemeente Amsterdam waar wij met een team ervoor zorgen dat Wet open overheid (Woo) verzoeken zo efficiënt mogelijk en binnen de wettelijke termijn worden afgehandeld. Dit is een mooi traject waarbij zowel juridische inhoud als innovatie samenkomen.

Zijn er (of verwacht jij) relevante veranderingen in de wetgeving waarmee ICTRecht de overheidssector kan ondersteunen?

Ik verwacht dat er in de nabije toekomst veel vraag gaat zijn naar ondersteuning rondom AI binnen de overheid. Denk bijvoorbeeld aan inzet van AI voor primaire taken maar ook voor het uitvoeren van data-analyses. Wetgeving rondom AI is zich momenteel aan het vormen. ICTRecht gaat overheidsinstanties met deze technische vraagstukken zeker van dienst zijn. Denk bijvoorbeeld aan het opleiden van ambtenaren tot CAICO en het leveren van AI officers voor het uitvoeren van bepaalde taken rondom AI. 

Hoe zorg jij als jurist dat je de overheidssector op de juiste manier kan helpen met deze ontwikkelingen?

Vanuit ICTRecht hechten we veel waarde aan de kwaliteit van onze dienstverlening. Om ervoor te zorgen dat deze kwaliteit op orde blijft, organiseren we vanuit het programma overheid regelmatig trainingen met betrekking tot de digitale overheid. Denk bijvoorbeeld aan vraagstukken over informatiehuishouding, regelgeving rondom compliance en AI-ontwikkelingen.