Hoe ben je bij ICTRecht terechtgekomen en wat doe je precies?

Ik ben via via (een hockeyteamgenootje uit mijn studententijd) bij ICTRecht terecht gekomen. Tijdens mijn studententijd lag de focus erg op de advocatuur, hier heb ik zelf tijdens mijn studie ook aan ‘geproefd’ door stages en werkstudentschappen. Ik was echter benieuwd welke mogelijkheden er nog meer waren, omdat ik het gevoel had dat er toch meer moest zijn dan de advocatuur. Uiteindelijk ben ik eerst een kop koffie gaan drinken bij ICTRecht, dit klikte en uiteindelijk heb ik gesolliciteerd op de functie die ik nu uitoefen: Legal Counsel. Ik werk nu voornamelijk gedetacheerd, dus op locatie van een opdrachtgever. Dit bevalt me heel goed omdat je heel snel verschillende organisaties leert kennen en zo leert wat je leuk vindt om te doen, maar ook omdat je ook gelijk ziet wat er met jouw advies gebeurt. 

 

"Bij ICTRecht krijg je zeker de mogelijkheid om extra dingen naast je ‘gewone’ advieswerk te doen. Zo heb ik afgelopen jaren vaak trainingen gegeven bij onze Academy. Dit vond ik aan het begin best spannend, maar je leert er veel van om voor een groep te staan en de stof uit te leggen. Ik merkte ook dat dit veel energie gaf."

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Hier is eigenlijk geen standaard omschrijving van te geven. Ik werk vaak een dag voor een bepaalde klant, dus afhankelijk van de klant kan dit enorm uiteenlopen. De dag begint vaak met een kop koffie, danwel op kantoor van ICTRecht of op het kantoor van de opdrachtgever. Vaak heb ik wel een of meerdere overleggen, of om even aan te sluiten om te horen over een nieuw project/proces en of hier juridisch nog dingen voor ingeregeld moeten worden. Meestal plan ik ook tijd in om aan e-mails, documenten of adviezen te werken, maar dit kan nog wel eens ‘verstoord’ worden door een belletje of iemand die langs je bureau loopt met een praktisch vraagje. 

Wat vind je leuk aan je werk?

Ik vind het superleuk om een kijkje in de keuken te nemen bij verschillende klanten. Je leert zo ontzettend snel een organisatie kennen en je wordt ook echt ‘collega’s’ met medewerkers bij je klant. Je moet snel kunnen schakelen en je aan kunnen passen aan verschillende organisatieculturen. Het is eigenlijk alsof je constant van baan wisselt en daardoor blijf je jezelf uitdagen. 

Wie ben je in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te hockeyen, lezen, koken en reizen. Ook bij ICTRecht is hier veel ruimte voor. Zo hebben we afgelopen zomer meegedaan met een aantal collega’s aan de Deloitte Zomer hockeycompetitie, waarna er na afloop vaak nog een derde helft was ;)! Daarnaast is er ruimte om in het buitenland te werken, zo ben ik in februari 2023 een maand in Kaapstad geweest. ICTRecht faciliteert dit dan samen met Sweet Spot Abroad. Hier volg je ook een opleiding, waardoor je ook nieuwe (soft)skills opdoet. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend leuk (en leerzaam) om een maand in het buitenland te werken en de stad te verkennen.

Welke verantwoordelijkheden en vrijheden komen er bij jouw functie kijken?

Bij ICTRecht krijg je zeker de mogelijkheid om extra dingen naast je ‘gewone’ advieswerk te doen. Zo heb ik afgelopen jaren vaak trainingen gegeven bij onze Academy. 

Dit vond ik aan het begin best spannend, maar je leert er veel van om voor een groep te staan en de stof uit te leggen. Ik merkte ook dat dit veel energie gaf. Daarnaast heb ik meegewerkt aan het opzetten van een nieuw team, hier kwamen ook weer hele andere skills bij kijken, zoals pitchen, commercieel meedenken en de markt goed bekijken. 

Wat kun je vertellen over het team waar je in zit en de cultuur?

Ik werk in een team waarbij alle teamleden worden begeleid door dezelfde manager. Dit is eigenlijk je aanspreekpunt voor al jouw vragen en kan je zien als een sparringspartner. De sfeer in het team is heel gezellig en we proberen elkaar ook te helpen als we er inhoudelijk niet uitkomen. Daarnaast kan het zo zijn dat je inhoudelijk met andere collega’s (dus niet specifiek uit jouw team) op een opdracht komt. Zo leer je veel mensen uit de organisatie kennen.

De cultuur is heel open en laagdrempelig, dat is natuurlijk bij veel kantoren een stokpaardje, maar zo ervaar ik het echt. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat er naast (juridisch) werk ruimte is voor gezelligheid. Er worden vaak extra activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld (thema)borrels maar ook het meedoen aan sportevenementen en een weekendje weg met elkaar.

Heb je nog tips voor sollicitanten?

ICTRecht is een organisatie waar enthousiasme en ondernemerschap hoog in het vaandel staat, maar ook kennis van zaken en verstand van het snijvlak van recht en techniek kan je verder helpen. 

Wat moet je vooral wel doen: kijken of er een wederzijdse klik is. Stel ook vragen over onderwerpen die jij belangrijk vindt. Dat hoeft zeker niet werkinhoudelijk te zijn, maar ook wat voor soort organisatie dit is. Uiteindelijk gaat het er ook om dat jij tot je recht komt in de organisatie en dit werkt alleen als het van beide kanten een match is. 

Ik raad het je af om je anders voor te doen dan je bent en (te veel) te bluffen.